IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare

Deoarece scrierea de mesaje este de fapt scopul și existența unui forum, vom explica un pic mai în detaliu diferitele opțiuni și tehnici disponibile. Cei care sunt familiarizați cu software-ul forum, HTML sau bulletin board code în general ar putea prefera să sară direct la Coduri BBC - Bulletin Board Code și Zâmbete de referință.

Dat fiind că forumul SMF poate fi particularizat foarte tare de către administratori, facilitățile și permisiunile descrise mai jos sunt doar cu titlul de enunț și nu definitive.

 1. Scriere de mesaje - Generalități
  1. Pornește un subiect nou
  2. Pornește un sondaj nou
  3. Cum scrii un eveniment in calendar
  4. Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj
  5. Cum citezi un mesaj
  6. Cum modific sau șterg un mesaj
 2. Opțiuni standard la scriere
  1. Iconița atașată mesajului
  2. Cod BBC - Bulletin Board Code
  3. Zâmbete
 3. Taguri (explicații pentru începători)
 4. Opțiuni suplimentare
  1. Anunță-mă la răspunsuri.
  2. Întoarce-te la acest mesaj.
  3. Nu folosi zâmbete.
  4. Fișiere atașate
 5. Explicații pentru
  1. coduri BBC SMF - Bulletin Board Code
  2. Zâmbetele SMF

Scriere de mesaje - Generalități

Pornește un subiect nou

Afișează forumul sau subforumul unde dorești să scrii și fă click pe butonul Subiect nou (de obicei este poziționat atât în partea de sus cât și în cea de jos a forumului asa cum este indicat în Ajutor pentru utilizatori - Introducere), ceea ce ar trebui să te ducă în ecranul Pornește subiect nou. Acesta prezintă un număr de opțiuni, dintre care cele mai importante două sunt câmpul Subiect și câmpul principal Mesaj (nu este etichetat astfel, însă este evident prin dimensiunea sa). Deci poți începe să introduci subiectul și mesajul dorit, însă fii atent că dacă unul din aceste două câmpuri principale nu este completat, subiectul nu va fi acceptat. Dacă ești mulțumit cum arată mesajul în format text, poți să-l trimiți simplu, fă doar click pe butonul Mesaj sau poți să-l verifici cu butonul Verifică button, însă urmează și alte opțiuni disponibile pentru a face lucrurile mai interesante.

+  Numele forumului
|- +  Numele categoriei
| |- +  Numele forumului
| | |- +  Pornește subiect nou
Pornește subiect nou
Opțiuni standard omise momentan pentru ușurință și explicate mai jos.
Subiect:
Opțiuni suplimentare omise momentan pentru ușurință și explicate mai jos.

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificare • Unele forumuri afișează arborele de navigare sus, în mod orizontal care salvează din spațiu.
 • Unele forumuri pot fi configurate să afișeze butonul suplimentar Verificare ortografică alături de celelalte două de mai sus.

Pornește un sondaj nou

Un sondaj este un mesaj care are adăugate întrebări și opțiuni de vot, și poate fi pornit făcând click pe Sondaj nou în loc de Mesaj nou așa cum a fost descris mai sus. Pentru a porni un sondaj este necesar să completezi câmpul Întrebare și cel putin două Opțiuni, asta pe lângă Subiect și Mesaje care sunt necesare de către un subiect ordinar. Alte opțiuni sunt numărul de voturi pe care le poate face un utilizator, durata sondajului, dacă utilizatorii pot schimba opțiunile sau nu și condițiile pentru ca rezultatele să fie afișate.

Pentru a propune mai mult de 5 opțiuni în sondaj, simplu, doar click pe Adaugă optiuni de câte ori consideri necesar.

Notă: este deasemeni posibil pentru anumiți utilizatori să adauge sondaje la un subiect deja existent.

Cum scrii un eveniment in calendar

Atunci când a fost activat (calendarul nu este activ implicit) poți scrie evenimente în calendar facând click pe Calendar în meniul principal urmat de Scrie eveniment în ecranul calendar. Acest ecran este de fapt ecranul Pornește subiect nou care are drept câmpuri sumplimentare titlul evenimentului, data, forumul unde să fie scris evenimentul, ceea ce va adăuga evenimentul în calendar și va creea un link către mesajul din forum.

Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj

A răspunde este identic cu a porni un subiect nou, cu diferența că nu este necesar să scrii nimic în câmpul Subiect decât atunci când dorești să-l modifici explicit. Pentru a vota într-un sondaj trebuie doar să alegi opțiunea dorită și să faci click pe Trimite votul.

Dacă opțiunea 'Răspuns rapid' a fost activată, atunci în josul paginii apare câmpul Răspuns rapid, însă va trebui să introduci codurile BBC - Bulletin Board Code și Zâmbetele manual dacă dorești a le utiliza.

Cum citezi un mesaj

Pentru a răspunde la un mesaj cu un citat din acesta, poți să faci click pe butonul Citat din mesajul dorit și să adaugi comentariile tale sau să dai click pe butonul Răspunde urmat de Insrează Citat din mesajul care te interesează, dar ai grijă la:

 • Ambele modalități adaugă un link către mesajul original indicând numele utilizatorului, data și ora mesajului original, în timp ce codul BBC - Bulletin Board Code citat citează doar mesajul dorit fără informațiile suplimentare.
 • Poți deasemeni reține sau adăuga 'autorul' în mod independent de funcția Citat, așa cum este arătat în Referință buletin bord cod SMF mai jos.

Cum modific sau șterg un mesaj

Pentru a modifica un mesaj, dă click pe butonul Modifică și fă doar schimbările dorite. Mai toate forumurile sunt setate să afișeze ore și ziua ultimei modificări, dar administratorii pot acorda o scurtă perioadă pentru modificări înainte ca aceasta să se întâmple.

Pentru a șterge un mesaj, dă click pe butonul Șterge urmat de OK din căsuța de confirmare Elimină acest mesaj? care apare imediat după. Unele forumuri permit deasemeni să ștergi subiectele sau sondajele pornite de tine însă aceste butoane sunt de obicei în josul paginii.

Opțiuni standard la scriere


Imagine asociată mesajului:
ÎngroșatOblicSubliniatTăiat|Radiant UmbritBaner|text preformatat Aliniat la stânga CentratAliniat la dreapta|Linie orizonatală|Dimensiune fontTip font
Insereaza film flashInserează imagineInserează adresă URLInserează adresă email Inserează link FTP|Inserează tabelInserează rând de tabelInserează coloană de tabel|Indice susIndice josTelex| Inserează fragment de codInserează citat|Inserează listă
Zâmbet Fă cu ochiul Cheesy Grin Furios Trist Șocat Grozav Huh Clipește Limbă Jenat Buze Sigilate Nehotărât Sărut Plânge


Iconița atașată mesajului

Acest meniu drop-down îți permite să schimbi iconița implicită a unui mesaj din linia subiect cu o iconița apropiată scopului și intențiilor mesajului.

Cod BBC - Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (sau coduri BBC) sunt scule esențiale pentru a formata și schimba aparența unui mesaj. Acesta are efect asupra unui text la fel ca uneltele de formatare din orice procesor de text. Totuși câmpul principal Mesaj nu se comportă WYSIWYG (ceea ce vezi este ceea ce va fi scris), de aceea ar trebui să verifici mesajul pentru a vedea cum va arăta în realitate.

Explicații complete despre codurile BBC din SMF sunt descrise mai jos.

Zâmbete

În timp ce zâmbetele pot fi văzute doar mimic în natură, ele pot juca un rol important în clarificarea cuvintelor și expresiilor din mesaj în mod identic cu inflexiunile din limbaj ți expresiile feței în lumea vorbită. La fel ca cele mai multe forumuri, SMF are o gamă standard de zâmbete care pot fi adăugate unui mesaj făcând click pe imaginea dorită sau introducând un anumit cod. Opțiunea fără zâmbete este deasemeni oferită pentru ocaziile cînd anumite combinații de caractere vrei să fie afișate ca atare și nu convertite în imaginile respective!

Explicații complete despre zâmbetele din SMF sunt oferite mai jos.

Taguri (explicații pentru începători)

Înainte de a enumera butoanele BBC și scopul lor, să vedem cum lucrează acestea presupunând că dorim să introducem un text îngroșat, evidențiat (bold). Putem porni prin a face click pe butonul B (Bold) și să tastăm textul între tagurile apărute, sau mai simplu putem tasta întâi textul, îl selectăm și apoi dăm click pe buton. Astfel tastând 'text', selectăm și apoi dăm click pe butonul 'B' va produce '[b]text[/b]', ceea ce se traduce în text atunci când scriem sau verificăm. (NB Aceastea nu funcționează în Opera, care va insera tagurile doar la sfârșitul mesajului). În continuare, dacă selectăm '[b]text[/b]' și apoi dăm click pe butonul I (Oblic - Italic) va produce '[i][b]text[/b][/i]', ceea ce se va traduce în text atunci când scriem mesaje sau verificăm și deasemeni introduce conceptul de subsecvențialitate (nesting), ceea ce înseamnă că fiecare nou set de taguri este văzut ca o căsuță ce conține atât textul original cât și orice alt tag deja aplicat acestuia.

important: tagurile BBC pot fi deasemeni tastate și editate în loc de click pe butoane.

Opțiuni suplimentare

Următoarele opțiuni pot apare implicit în unele forumuri dar pot fi plasate într-un frame expandabil/colapsabil (încearcă click pe săgețile de mai jos!) în altele:


+ Opțiuni suplimentare...
 Anunță-mă la răspunsuri.
 Întoarce-te la acest mesaj.
 Nu folosi zâmbete.
Fișiere atașate:

Extensii permise: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Dimensiunea maximă a fișierelor atașate: 128 KB

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificareAnunță-mă la răspunsuri

Bifează pentru a subscrie la notificările prin email pentru acest subiect.

Întoarce-te la acest subiect

Bifează pentru a te întoarce la subiect (în loc de a merge la indexul de mesaje) după scrierea de mesaje (PS poți deasemeni seta aceasta ca o preferință în profilul personal).

Nu folosi zâmbete

Bifează pentru a preveni ca anumite combinații de caractere din mesajul tău să fie interpretate ca zâmbete.

Fișiere atașate

Dacă este activată, această facilitate permite atașarea de fișiere la mesaje într-un mod similar cu un client de email, astfel trebuie doar să alegi fișierele dorite din computer înainte de a face click pe Mesaj. Poți șterge fisierele atașate sau adăuga mai multe modificând mesajul, cu următoarele observații:

 • Extensiile permise și dimensiunile sunt setate de către administratorii forumului.
 • Cele mai multe forumuri sunt setate ca să afișeze imaginile atașate ca făcând parte din mesaj, astfel că nu este posibil să previzualizezi fișierele atașate, deci trebuie să atașezi fișierele înainte de a trimite efectiv mesajul tău.

Explicații pentru

coduri BBC SMF - Bulletin Board Code

Butoanele de mai jos sunt cele din tema implicită SMF și pot fi diferite de la forum la forum.

Nume Tag Buton Cod Rezultat Comentarii
Îngroșat Îngroșat [b]bold[/b] bold *
Oblic - Italic Oblic - Italic [i]oblic[/i] oblic *
Subliniat Subliniat [u]Subliniat[/u] Subliniat *
Tăiat Tăiat [s]Tăiat[/s] Tăiat *
Radiant Radiant [glow=red,2,50]Radiant[/glow]
Radiant
Cele trei atribute (eg red, 2, 50) din tagul 'radiant' sunt culoarea, puterea și respectiv grosimea.
Umbrit Umbrit [shadow=red,left]
Umbrit
[/shadow]
Umbrit
Cele două atribute (eg red, left) din acest tag sunt culoarea și respectiv direcția.
Baner Baner [move]mișcător[/move] mișcător Nu este validat XHTML, dar poate fi folosit și pentru imagini!
Text preformatat Text preformatat [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
Menține formatul textului.
Aliniat la stânga Aliniat la stânga [left]Aliniat la stânga[/left]

Aliniat la stânga

*
Centrat Centrat [center]Centrat[/center]
Centrat
*
Aliniat la dreapta Aliniat la dreapta [right]Aliniat la dreapta[/right]

Aliniat la dreapta

*
De la dreapta la stânga * [rtl]De la dreapta la stânga![/rtl]
De la dreapta la stânga!
Folosit tipic atunci când se scrie în limba arabă sau ebraică într-un document într-o limbă latină.
De la stânga la dreapta * [ltr]De la stânga la dreapta![/ltr]
De la stânga la dreapta!
Folosit tipic atunci când se scrie într-o limba latină într-un document în limba arabă sau ebraică.
riglă orizontală riglă orizontală [hr]
*
Dimensiune font Dimensiune font [size=10pt]Dimensiune font[/size] dimensiune font *
Tip font Tip font [font=Verdana]Tip font[/font] Tip font Important: doar fonturile instalate pe calculatorul utilizatorilor vor fi afișate, deci trebuie folosit cu grijă!
Culoare font [color=Red]roșu[/color] roșu Alege culoarea din meniul drop-down.
Inserează film Flash Inserează film Flash [flash=200,200]
http://un anume site/fișier.swf
[/flash]
http://un anume site/fișier.swf Atenție: dacă fișierele flash incluse au fost dezactivate de către administratori, atunci doar fișierul va fi afișat ca o simplă legătură așa cum este aici. Două atribute sunt importante în tagul 'flash' : lățimea și înălțimea.
Inserează imagine Inserează imagine [img]
http://un anume site/fișier.gif
[/img]
introdu lățimea și înălțimea pentru a redimensiona imaginea.
[img width=48 height=48]
http://un anume site/fișier.gif
[/img]
Inserează link URL Inserează link URL [url]http://siteul tău/[/url] http://siteul tău/ Atenție: tagul 'url' deschide linkul într-o fereastră nouă, dar poți introduce tagul 'iurl' pentru a se deschide în aceeași fereastră.
[url=http://siteul tău/]
descriere
[/url]
descriere
Inserează adresa de email Inserează adresa de email [email]
cineva@undeva
[/email]
cineva@undeva *
Inserează link FTP Inserează link FTP [ftp]
ftp://siteul tău/fișier
[/ftp]
ftp://siteul tău/fișier *
[ftp=ftp://siteul tău/fișier]
descriere
[/ftp]
descriere
Inserează tabel Inserează tabel [table][/table] * tagul 'table' singur nu produce niciun rezultat.
Inserează rând de tabel Inserează rând de tabel [table][tr][/tr][/table] * Tagurile 'table' și 'tr' singure nu produc niciun rezultat.
Inserează coloană de tabel Inserează coloană de tabel [table][tr][td]
conținut
[/td][/tr][/table]
conținut
Atenție la tagurile de mai sus: tagul 'table' conține tagurile 'tr' care fiecare conține un număr egal de taguri 'td' !
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Indice sus Indice sus [sup]Indice sus[/sup] Indice sus *
Indice jos Indice jos [sub]Indice jos[/sub] Indice jos *
Telex Telex [tt]Telex[/tt] Telex Font monospace.
Inserează fragmentul de cod Inserează fragmentul de cod [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Folosește-l întotdeauna pentru a împiedica citirea codului și interpretarea acestuia ca BBC și/sau zâmbete!
Inserează citat Inserează citat [quote]citat[/quote]
Quote
citat
Atenție la atributul opțional 'autor'.
[quote author=autor]citat[/quote]
Quote from: author
citat
Inserează listă Inserează listă [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Poți adăuga oricâte rânduri dorești, dar atenție ca fiecare să fie introdus între tagurile corecte înainte și după. Deasemeni poți alege cum să fie afișată lista folosind tagurile adecvate înainte și fără taguri la închidere, dar această opțiune nu este validată XHTML.
[list]
[o]cerc
[O]cerc
[0]cerc
[*]disc
[@]disc
[+]pătrat
[x]pătrat
[#]pătrat
[/list]
 • cerc
 • cerc
 • cerc
 • disc
 • disc
 • pătrat
 • pătrat
 • pătrat
Abrevieri * [abbr=de exemplu]ex[/abbr] ex Afișează expresia integrală atunci când se trece cu mouse-ul peste.
Acronim * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Afișează expresia integrală pentru acel acronim atunci când se trece cu mouse-ul peste.

Zâmbetele SMF

Zâmbetele afișate mai jos sunt setul standard din tema implicită SMF și pot fi diferite de la forum la forum.

Nume Imagine (click pentru a insera) Cod (click pentru a insera)
Zâmbet :)
Fă cu ochiul ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Furios >:(
Trist :(
Șocat :o
Grozav 8)
Huh ???
Clipește ::)
Limbă :P
Jenat :-[
Buze Sigilate :-X
Nehotărât :-\
Sărut :-*
Plânge :'(

Atenție că nu toate zâmbetele vor fi corect afișate și convertite în imagini dacă nu au un spațiu înainte.

IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare